Beaujolais Nouveau

Beaujolais Nouveau

4 Nov 2021
Back

Είναι φημισμένο για τους «αγώνες δρόμου» προμηθευτών και καταναλωτών για να εξασφαλίσουν μερικά μπουκάλια από το πολύτιμο αυτό κρασί καθώς είναι διαθέσιμο προς πώληση σε περιορισμένες ποσότητες τον Νοέμβριο, στο τέλος της περιόδου συγκομιδής των σταφυλιών. 

Πρόκειται για ένα κόκκινο κρασί προστατευμένης προέλευσης καθώς το όνομα του μπορούν να φέρουν μόνο κρασιά που παρασκευάστηκαν στο χωριό Beaujolais και προέρχονται από την ποικιλία σταφυλιού Gamay, που η συγκομιδή τους γίνεται δια χειρός. Ιδιαιτερότητα παρουσιάζει και η μέθοδος παραγωγής του, όπου ο χυμός του σταφυλιού εξασφαλίζεται από την φύλαξη ολόκληρων άθικτων σταφυλιών σε αεροστεγώς κλειστά βαρέλια, χωρίς οξυγόνο για γρηγορότερη ζύμωση. 

Εορτασμοί την 3η Πέμπτη Νοεμβρίου

Παραδοσιακά, οι παραγωγοί στην περιοχή γιόρταζαν το τέλος της συγκομιδής των σταφυλιών πίνοντας το Beaujolais επειδή ήταν το πρώτο κρασί που είχε ωριμάσει. Με τα χρόνια το γεγονός της διαθεσιμότητας του κρασιού και η περίσταση καθιερώθηκαν ως επίσημο γεγονός ενώ το 1985, η περιφερειακή κυβέρνηση του Beaujolais αποφάσισε ότι η μεγάλη μέρα, πάντα, θα ήταν μία Πέμπτη και από τότε γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου.

Η φετινή Ημέρα Beaujolais Nouveau γιορτάζεται στις 18 Νοεμβρίου και η πώλησή του κρασιού απαγορεύεται πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία κάθε χρόνο. Έτσι λοιπόν η εξασφάλιση αποθεμάτων από εμπόρους και εστιάτορες είναι πολύ σημαντική και φροντίζουν να βάζουν τις παραγγελίες τους από πολύ νωρίς. 

Πως να απολαύσετε καλύτερα ένα Beaujolais Nouveau

Το Beaujolais Nouveau εμφιαλώνεται φρέσκο και ως εκ τούτου είναι ένα κρασί με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη και απαλή γεύση. Χαρακτηρίζεται από ζωντανό κόκκινο χρώμα και έχει έντονη φρουτώδη γεύση. Για αυτό μπορεί να συνδυαστεί με χειμερινά γλυκά με γεύσεις καραμέλας, καφέ και μπαχαρικών. Στα Pralina Confectioneries όπως και σε κάθε καλό γαλλικό ζαχαροπλαστείο, στην κάβα φιλοξενούνται κρασιά που μπορούν να συνοδεύσουν κάθε γλυκιά σας στιγμή και το Beaujolais crus – Fleurie είναι ένα από αυτά. Συνδυάστε το άφοβα με το αγαπημένο Carrot Cake ή ένα Tiramisu ενώ τα μάκαρον αλατισμένης καραμέλας ή καφέ είναι η απόλυτα γαλλική επιλογή. 

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε και άλλες επιλογές vin de primeur, επισκεφτείτε σήμερα τα Pralina Experience  και μέσα από την καθοδήγηση του sommelier μας, ανακαλύψτε τον ιδανικό συνδυασμό για το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο σας. 

Discover other news