Πρόγραμμα Προνομίων

champagne blog photo

Σαμπάνια: Το ποτό των βασιλιάδων!

Σαμπάνια! Πήρε το όνομά της από την περιοχή στην οποία «γεννήθηκε», την Καμπανία της βορειοανατολικής Γαλλίας, μετράει αιώνες πλούσιας ιστορίας και αποτελεί τον πιο εκλεκτό αφρώδη οίνο που παράγεται στον πλανήτη.

Η κατανάλωσή της είναι συνδεδεμένη με τη βασιλική ζωή και την πολυτέλεια, λόγω της προτίμησής της από την βασιλική οικογένεια της Γαλλίας  το 15ο αιώνα ως μέρος των εορτασμών ευγενών και κατά τη διάρκεια βασιλικών τελετών στέψεων. Σήμερα η σαμπάνια είναι βασική επιλογή για να γιορτασθεί μια ξεχωριστή μέρα όπως μια επέτειος, η παραμονή της πρωτοχρονιάς ή ένα ευχάριστο γεγονός.

Η διαφορά της σαμπάνιας από ένα κρασί

Οι σαμπάνιες παράγονται από ποικιλίες σταφυλιών όπως και όλα τα κρασιά. Χρησιμοποιούνται συνήθως ποικιλίες chardonnay, pinot noir και pinot meunier. Στην περιοχή της Καμπανίας η παραγωγή μιας παραδοσιακής σαμπάνιας ακολουθεί τη μέθοδο Champenoise, όπου απαιτεί χρονικό διάστημα ωρίμανσης πέραν των 15 μηνών. Στη συνέχεια τα μπουκάλια αναποδογυρίζονται από τους οινοπαραγωγούς και ανοίγονται για την προσθήκη ζάχαρης και αφαίρεση της μαγιάς, συνταγή που δημιουργεί τις γνωστές φυσαλίδες της σαμπάνιας.    

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Συνθήκη της Μαδρίτης, που υπογράφηκε το 1891, ο όρος «σαμπάνια» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ετικέτες μπουκαλιών που παράγονται αποκλειστικά στην Καμπανία. Τα χαρακτηριστικά που κάνουν την περιοχή να ξεχωρίζει είναι η γεωγραφική της τοποθεσία λόγω του υπεδάφους της περιοχής καθώς και του ιδανικού το κλίματος της για την ωρίμανση των σταφυλιών. Οι θερμοκρασίες της δεν είναι ακραίες και χάρη στους ορεινούς φυσικούς φραγμούς η επιρροή της θάλασσας δεν παρεμβαίνει στο μικρόκλιμα ενώ τα πετρώματα του υπεδάφους βοηθούν στην επίτευξη της μεταλλικής γεύσης και τις καταλληλότερες οξύτητές για την παραγωγή των καλύτερων αφρωδών οίνων στον κόσμο. 

Ο πατέρας της σαμπάνιας

Η ιστορία της σαμπάνιας άρχισε τον 17ο αιώνα όπου ο βενεδικτίνος μοναχός Ντομ Πιερ Περινιόν ήταν υπεύθυνος για την κάβα του Αβαείου Οτβιλιέ. Παρήγαγε τότε τα πιο ονομαστά κρασιά της χώρας. Παρά το γεγονός ότι ο Περινιόν ήταν τυφλός, με τη γεύση και την όσφρηση μελετούσε στενά τη διαδικασία αλκοολικής ζύμωσης μέσα στο μπουκάλι και τις φυσαλίδες της σαμπάνιας που προσέφεραν μια αλλόκοτη γεύση στο κρασί. Σήμερα εμείς γνωρίζουμε πως οι φυσαλίδες αυτές οφείλονται στο διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται μέσα στο μπουκάλι μετά την εμφιάλωση του κρασιού, κατά τη διάρκεια της δεύτερης αλκοολικής ζύμωσης.  Έτσι τον Αύγουστο του 1963 ο μοναχός Περινιόν εφηύρε τη σαμπάνια που ξέρουμε σήμερα. Το 1974 η εταιρία Moet et Chandon αγόρασε το μοναστήρι του Οτβιλιέ προς τιμήν του μοναχού Περινιόν και χάρισε το όνομα του στην καλύτερη και ακριβότερη σαμπάνια της – την Dom Perignon.

 Σήμερα, διατίθενται διάφορα ήδη σαμπάνιας, λευκές ή ροζέ. Μερικοί από τους διασημότερους θαυμαστές της σαμπάνιας ήταν ο Σερ Γουίνστον Τσόρτσιλ, η Μέρυλιν Μονρόε και πρωταγωνιστής των ταινιών δράσης Τζέιμς Μποντ.

Πως να συνδυάσετε την σαμπάνια σας με το φαγητό ή το γλυκό σας

Μία καλή σαμπάνια σερβίρεται πάντοτε σε ειδικό ποτήρι και καταναλώνεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία μεταξύ 8-10 οC, ενώ μπορείτε να την συνοδεύσετε είτε με φαγητό είτε με γλυκό. Για παράδειγμα, μία σαμπάνια μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με γαρίδες και άλλα οστρακοειδή, καπνιστό σολομό, χαβιάρι, στρείδια, γεμιστά μανιτάρια, πιάτα αυγών και φουά γκρα. Αν πάλι αγαπάτε τις αντιθέσεις δοκιμάστε ένα πιο γλυκό συνδυασμό που περιλαμβάνει επιδόρπια με βάση τα φρούτα, όπως τάρτες ή οποιοδήποτε βουτυρωμένο ή μελωμένο γλυκό, διότι η οξύτητα της έρχεται σε μία τέλεια γευστική αντιπαράθεση με την γλυκιά και βουτυρένια γεύση τους.

Εάν λοιπόν αναζητάτε την απόλυτη fine dining εμπειρία, επισκεφθείτε σήμερα τα Pralina Experience και μέσα από την καθοδήγηση του head sommelier, επιλέξτε τον συνδυασμό που σας ταιριάζει!